středa 11. ledna 2017

Mléčná příze


Příze jsou přírodní, nebo umělé, případně směsi. Každý typ příze má určité vlastnosti a díky nim disponuje výhodami a nevýhodami. Pro někoho je takovou výhodou cena (levný akryl), pro jiného hřejivost (drahý kašmír). 

Příze čistě přírodní jsou rostlinného původu (např. bavlna či len) nebo původu živočišného (vlna). Také umělá vlákna můžeme rozdělit v zásadě do tří skupin. Zatím co z umělých přízí vytvořených ze syntetických polymerů (polyester) se háčkuje a plete naprosto běžně, do umělých vláken nepolymerního typu bychom se raději neoblékali (skleněná vlákna). Umělá vlákna se však mohou vyrábět i z přírodních (tedy organických) polymerů, nejznámějším příkladem bude nejspíš viskóza.

Vláknem na bázi přírodního polymeru je kaseinové vlákno (casein fibre nebo milk fibre), které je vyrobeno z mléčné bílkoviny. Způsob výroby takového vlákna je více než sto let starý, ale teprve v posledních letech byla vyvinuta natolik efektivní technologie regenerace mléčné bílkoviny, že se vyplatí mléčná vlákna začadit do běžného sortimentu přízí.

Na snímku jsou klubka značky ROWAN, která tvoří směs bavlny právě s kaseinovým vláknem.

Obě fotografie pocházejí z internetu


Žádné komentáře:

Okomentovat